A kutya vizelet szaga nagy probléma néhány kutyagazda számára. Ez a rendkívül kellemetlen szag még a legrosszabb szaglású emberek orrát is facsarja. Az ok, hogy miért van ilyen intenzív szaga, egyértelmű (mivel jelölésre is használják a vizeletet, szükségszerűen szagnyom marad).

A kutyák általában többször is ugyanarra a helyre vizelnek. A vizelet feltakarítása legtöbb esetben nem elég ahhoz, hogy megakadályozd a kutyádat, hogy ez még egyszer előforduljon.

A kutya szaglása rendkívül kifinomult, ezért is olyan fontos, hogy úgy takarítsd fel a vizeletet, hogy annak valóban ne maradjon szaga. Ez bizony nehéznek tűnhet, de mégis viszonylag könnyen megoldható.

szobatisztaság

Természetesen az első dolog, amit tenned kell, hogy egy jó szappanos, fertőtlenítős tisztítószeres vízzel feltakarítod a pisit.

A következőkben pedig a szagokkal küzdünk meg.

A legjobb szageltávolító szerek enzimatikusak. A legtöbb enzim fehérje. Amikor ezeket használjuk, azok elbontják a molekulákat, amelyek a foltokért és a szagokért felelősek. Mivel ezek magát az okot szüntetik meg, jóval hatásosabbak mint más tisztítószerek a kutyapisi feltakarításához.

Ezeket a termékeket viszonylag könnyen megtalálod, akár a helyi kisállat kereskedésben.

Egy másik alternatívaként pedig létrehozhatjuk a saját hatékony tisztítószerünket, ami szintén eltünteti a vizelet szagát és a foltokat.

Amire szükséged lesz hozzá:

3 rész víz, 1 rész  ecet, szódabikarbóna, mosószer, 1%-os hidrogén peroxid (ezt bármelyik patikában beszerezheted)

A vizelet feltakarításakor nehezebb a dolgod szőnyeg esetében, mert a folyadék ( a pisi és a tisztítószer) a szőnyeg alatti padlót is átáztatja. Miközben te a felszínt tisztítod, a vizelet az adott területről így továbbáramlik.

Neked pedig annyi kutyapisitől kell megszabadulnod, amennyitől csak lehet, mielőtt a tisztítószert használnád.

A legjobb mód erre, hogy helyezz a szőnyeg alá újságpapírt, vagy más nedvszívó papírt, ahol a szőnyeg nedves, és fejts ki nyomást a szőnyegre pl. járkálással. Aztán cseréld ki a papírt mert árnedvesedik és ezt addig csináld, amíg a papír annyira száraz lesz, amennyire csak lehetséges.

Na most már lehet használni a tisztítószert.

Itasd át a problémás területet az ecetes-vizes keverékkel, majd itasd fel, mint az előbb a vizeletet. Az ecet semlegesíti a kellemetlen szagokat és az aktív összetevőket a vizeletben. Szórd meg szódabikarbónával a területet, majd erre jön 3/4 csészényi hidrogén peroxid, utána pedig rá egy csipetnyi mosószer.

A szódabikarbóna egy másik “eszköz” arra, hogy elnyelje a szagokat. (Sokan használják a hűtőben, hogy megszabaduljanak a mindenféle élelmiszer szagoktól.)

A hidrogén peroxid – tisztítószer elegyet először érdemes kipróbálni egy kevésbé látható helyen a szőnyegen, hogy biztosan nem okoz-e foltot.

Ezután ezt az egészet, amit rátettél a vizelet foltra (szódabikarbóna,hidrogén peroxid, tisztítószer) hagyd ott szépen megszáradni. Ha száraz, akkor csak porszívózd fel.

kutya pisi szag

A kulcsa a dolognak az, hogy mielőtt a tisztítószert alkalmaznád, a problémás területről tüntess el annyi kutyapisit, amennyit csak lehetséges.  Minél több pisi marad, annál nehezebb megszüntetni a szagot.

A vizelet szag eltávolítása a kertedből:

Először is, öblítsd le a területet tiszta vízzel, a leghamarabb, ahogy a kutya vizelt

1) Alkalmazd a területen bőségesen az ecetes-vizes oldatot, vagy használj bolti vizelettisztítót

2)Aztán fújd le a területet sprével, vannak erre a célra kifejlesztett termékek, távol tartja a kutyákat a kezelt területtől

Ha a kutyád vizeletének szagát eltávolítottad, akkor találtál egy módszert, hogy ne térjen vissza arra a területre vizelni és szobatisztaságra tudod nevelni a kutyádat (nem fogja zavarni a szag, ami újabb jelölésre készteti). És így pedig a  vizelet szag  nem lesz többé probléma a számodra.

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , ,