Itt van négy egyszerű tipp a szobatisztaságra való nevelésre, ami megfelelően segít neked akkor is ha nincsen elég időd! A szobatisztaságra szoktatás a köztudatban egy igen nehéz folyamat, ennek az is az alapja, hogy a legtöbb újdonsült kutyagazdi nincs tisztában néhány egyszerű stratégiával, amit ezen az oldalon megmutatok. Azonban itt is, mint bármely más kutyatréning módszernél, türelmesnek kell lenned, mert te is tudod, hogy egyik kutya sem lett egyik napról a másikra szobatiszta.

szobatiszta

Szobatisztaságra nevelés 1. – Csinálj egy odút

Felgyorsítja a szobatisztaságra szoktatást, ha van egy elszigetelt lakóterülete a kutyának. A kutyák odúban élő állatok, és nem fogják azt bepiszkítani, mert fontos szerepet játszik a mindennapi életükben.  Itt tudnak aludni, pihenni és elrejtőzni a külvilág elől. Ez egy igen hatékony módszer, hogy négylábú barátodat ösztönözd abban, hogy tanulja meg felelősséggel tartozik saját fiziológiai mechanizmusaiért.

Szobatisztaságra nevelés 2. – Mutasd meg neki a WC-t

A szobatisztaságra való szoktatás elején vidd a kutyádat gyakran és rendszeresen egy kiválasztott területre és használj egy szót (pl. “séta” vagy “megyünk” stb.), hogy beindítsd az agyában az “ürítő” tevékenységet. Így ő meg fogja szokni, hogy a szabadban enyhítsen magán és ezt a tevékenységet az az adott szó fogja meghatározni, amit mondasz.

Szobatisztaságra nevelés 3. – Figyeld az órát

Nagyon fontos az a tény, hogy a kutyák, akkor érzik a legnagyobb késztetést az ürítésre, miután ettek (főleg az evés utáni 20 percben). Ezt használd fel a saját javadra, gondoskodj a rendszeres etetésről (ne legyen össze-vissza) így tisztában leszel vele, hogy mikor kell kivinned a kutyádat. Ezzel megspórolsz magadnak rengeteg elvesztegetett időt és megvéded magadat az idegesítő feltakarítanivalóktól, amiket kis négylábú barátod hagy maga után.

Szobatisztaságra nevelés 4. – Az ok, amiért a büntetés nem hoz semmi eredményt

Soha nem szabad ordítani, vagy megütni a kiskutyádat, mert akkor csak mégnagyobb stressznek teszed ki őt, és egyáltalán nem fogja érteni, hogy mit vársz el tőle. Ehelyett hagyd figyelmen kívül a nem várt eredményt és légy vidám, ha a kutyád valami jó dolgot csinált. A kutyák képesek bármit megtenni, hogy elnyerjék a figyelmedet. Így, ha szeretnéd, hogy a kis bundás barátod ne engedje meg magának a felesleges, nem kívánt tevékenységet, a legjobb fegyvered, ha nem figyelsz rá.

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , ,